×

FORGOT YOUR DETAILS?

PROCES IZRADE INTERNET STRANICA

Ovdje možete vidjeti kratak pregleda proces i koraka potrebnih za izradu internet stranica.

Naravno, izrada svake stranice zahtjeva i neke individualne korake, no ovo vam može biti smjernica da se znate pripremiti.

01

PRIPREMNA FAZA

U ovoj fazi od vas saznajemo više o vašoj djelatnosti, poslu kojim se bavite, za što vam točno treba web stranica. Također saznajemo njezin obim i sadržaj: da li treba biti višejezična ili ne, koja je vaša ciljana skupina kupaca, da li imate spreman tekst i fotografije ili ne, koliko teksta želite imati na stranici (ovo je veoma bitno), da li imate hosting i domenu ili vam je i to potrebno, hoće li pružati samo osnovni set informacija ili će promovirati usluge i prodavati proizvode. Nemojte se bojati prevelikog broj pitanja... Zapamtite, što više pitanja postavljamo i što bolje odgovore vi dajete to će web stranica bolje i brže biti izrađena. Nakon detaljne početne analize izrađujemo vam ponudu i ukoliko prihvatite krećemo na fazu br. 2.
02

DEFINIRANJE ODNOSA

Nakon prihvaćanja ponude dolazimo do potpisivanja ugovora o suradnju. U njemu su točno definirana sva međusobna prava i obveze. Također, svaki daljni koraci | izmjene koje nisu uključene u ugovor, dogovaraju se naknadno te definiraju aneksom ugovora.
03

PLANIRANJE

Nakon početne pripremne faze, ovo je najbitnija faza. U ovoj fazi se dogovaraju i grupiraju svi elementi web stranice te se izrađuje plan | koncept web stranice. Znači, u ovoj fazi je potrebno definirate sve glavne kartice i podkartice web stranice (npr. Naslovna, O nama, Galerija fotografija, Web shop ...) te sadržaj svake od tih kartica. Ovo je osnovna vodilja dizajneru te ove smjernice će uvelike definirati vizualni dizajn web stranice. Vrlo je važno da sadržaj bude raznolik i da se svaki potencijalni kupac | klijent lako snalazi u navigaciji web stranice. Niti jedna web stranica neće biti dobra ukoliko vi nemate spreman tekst ili niste spremni napraviti kvalitetan tekst za nju. I zapamtite, 4 rečenice ne čine kompletan tekst potreban za web stranicu :)
04

DIZAJN WEB STRANICE

Nakon što smo definirali sadržaj i funkcionalnosti web stranice, dolazimo do dizajna. U ovoj fazi nam vi trebate dostaviti vaš logotip, knjigu grafičkih standarda (ukoliko je imate) neke vaše brošure, tako da vidimo u kojem smjeru će ići dizajn web stranice što se tiče boja i izgleda. Također, veoma je bitno da nam dostavite par linkova web stranica koje vam se sviđaju tako da vidimo vaš ukus i da se na temelju toga možemo bolje orijentirati na dizajn vaše web stranice. Nakon što smo sve definirali, mi krećemo u početnu izradu web stranice te vam je dostavljamo na pregled. U ovoj fazi stranica neće sadržavati sve fotografije i sadržaj već će sadržavati samo osnovno da vi vidite dizajn.
05

IZRADA WEB STRANICE | KREIRANJE I PUNJENJE SADRŽAJA | TESTIRANJE

Nakon što ste vi pregledali dizajn web stranice te nakon što smo se usuglasili oko promjena, slijedi faza kreiranja i punjenja sadržaja. U ovoj fazi ubacujemo sav početni sadržaj, rade se zadnje preinake na dizajnu te testiramo funkcionalnost cijele web stranice. U ovoj fazi se možda primjeti da nedostaje neki tekst ili fotografija te se ovdje radi korekcija takvih sitnih grešaka. Glavne stavke ove faze su: završno ubacivanje kompletnog sadržaja, testiranje kompatibilnosti web stranice na aktualnih web preglednicima, testiranje kompatibilnosti web stranice na mobilnim uređajima te testiranje web stranice na fokus grupi od minimalno 2 osobe (to su osobe koje nisu bile uključene u proces izrade web stranice te mogu najbolje vidjeti neke nedostatke na stranici).
06

ISPORUKA I PROMOCIJA WEB STRANICE

Nakon što je testiranje web stranice završeno, vrijeme je za isporuku i objavljivanje web stranice. Web stranica je konačno ugledala svjetlo dana te se u ovoj fazi stranica "share-a" na društvenim mrežama tako da je što prije što više korisnika primjeti. U isto vrijeme se prati posjećenost i funkcionalnost web stranice te se ovdje mogu uočiti neke preference klijenata | kupaca te se sukladno tome prilagodi web stranica.
07

ODRŽAVANJE WEB STRANICE

Izrada web stranice nije gotova nakon što se ona postavi online. U toku izrade web stranice potrebno je definirati održavanje web stranice. Pod održavanjem se podrazumjeva: backup baze podataka, zaštita | provjera od hakerskih napada, dodavanje ili izmjena trenutnog sadržaja na web stranici, itd. Sa klijentom se detaljno dogovaramo koje djelove želi on sam administrirati a koje želi prepustiti nama. Ponekad klijent nema vremena ili se jednostavno ne želi zamarati sa time da samostalno mjenja sadržaj tako da mi tu ulogu preuzimamo na sebe te u ime klijenta obavimo svaku izmjenu koju je potrebno napraviti na web stranici.

I ovo su bile sve faze i koraci potrebni za izradu web stranice.

ČESTITAMO - uspješno ste postali dio internet svijeta!

TOP